Egy culé naplója

Siempre igual - Barca kontra spanyol játékvezetés

2015. április 27. - fehertamas

refz_1.pngKezezés a tizenhatoson belül, a bíró int; semmi. Véresre rúgott barcelonai boka, elmaradt büntetés. Szabályos találat, a partjelző azonban lebegteti zászlaját, nem adják meg. Ilyenekből sokat láthattunk ebben a szezonban, sajnos néhányszor ponthullásban is jelentkezve. Aztán Jordi Alba száját elhagyta a mondat: "Siempre igual!", azaz "mindig ez van", jutalma piros lap. A nézőknek, a vezetőknek és a játékosoknak is feltűnik, a kivételesen sok bírói tévedés, mellyel találkozhat a katalán főváros büszkesége, s lassan már egy emberként szólnak: elég! 

Ahogyan tegnap megtekintettem a bajnoki rivális Real Madrid, Celta Vigo elleni meccsét, csak erősödött bennem ez az érzet. Meg kell mondjam, nem vagyok, és igazából nem is nagyon voltam soha a bírózás híve, de ami ebben a szezonban lezajlott, az több, mint figyelemfelkeltő, még akkor is, ha csupán véletlenek sorozata. Mindenek előtt figyelmeztetnem kell mindenkit, igyekszem objektív és a helyzethez mérten is elfogulatlan maradni, mindazonáltal előfordulhat, hogy a későbbiekben némileg elragadtatom magam, aki nem szívleli az ilyesmit, nyugodtan hagyja abba az olvasást. A konspirációs teóriák határozott gyűlölői is jobb ha kiikszelnek. 

Még ha azonban mindenkinek sikerült is 110 százalékosan objektív maradni, akkor sem hiszem, hogy ne fordult volna meg a fejekben egy-két kósza gondolat, miszerint talán túl sokat tévednek ebben a szezonban a bírók a katalánok kárára, urambocsá, a madridiak előnyére is. Ha csak végiggondolunk az idény mérkőzésein, nem egy alkalom juthat eszünkbe, amikor súlyos hiba zavarta meg a meccset, következményeket vonva maga után. Tegnap este Facebookon kérdeztem tőletek, milyen esetekre emlékeztek, s egy szép, bő csokrot össze is tudtam szedni a hozzászólásaitoktól, amiért köszönet. A bakik feltűnőek és emlékezetesek, és több esetben komoly károkat okoztak. 

Ugyan az esetek többségében szimplán a bírók inkompetenciája miatt következnek be a tévedések, Katalóniában egyre népszerűbb egy teória, miszerint a barcelonai székhelyű közösség Spanyolországtól elszakadási vágyai állhatnak a dolgok mögött. A katalánok ugyanis, ha függetlenednek, a La Ligából is kilépnének, ez pedig akár ellenszenvet is válthat ki a bírókból, elképzelhető, hogy inkább a spanyol csapatok sikerét látnák szívesebben. Elképzelhető teória, ám én inkább abban hiszek, hogy a spanyol játékvezetés egyszerűen nem áll olyan szinten mint amilyenen kellene hogy álljon. Az alábbi példa is inkább erre enged következtetni.

Részlet, az Espanyol elleni bajnoki összegző cikkéből: "Mateu Lahoz ma kiállította Jordi Albát, miután az visszaszólt, mert szerinte egy gránátvörös kék támadást követően nem kirúgásnak, hanem szögletnek kellett volna következni. A katalán tévések természetesen az eset után bőszen elemezték a balbekk szájmozgását, le is sikerült olvasni a "siempre igual" kifejezést. Magyarra fordítva ez annyit tesz, "gondoltam, mindig ez van", egy kicsit gúnyos felhanggal. Ha a katalán tévéseknek igaza van, akkor ez nemhogy pirosat, sárgát sem ért volna. Mivel a kiállítás pont a második félidő kezdetén esett meg, akár ponthullajtást is eredményezhetett volna, hogyha egy csapat nem ül rá olyan profin az eredményre, mint ahogyan azt a Barcelona tette. Csupán annyit sikerült Lahoznak elérnie, hogy az addig tisztességes játék végső 35 perce már inkább a konstans favágásról, mivel az indulatok a tetőpontra hágtak az incidens után. Összegezve: Lahoz úr nem bírja a kritikát és nem érdekli, hogyha véleményes ítélete akár bajnoki címekbe is kerül, ő kiáll igazáért. Az eset egyénként megismétlődött a 90 perc környékén is, akkor az espanyolos Hector Moreno beszélt vissza az őfelségének, a bíró úrnak, az eredmény itt is egy piros színű lapocska volt, ezzel elérve, hogy holnapra jókora bekezdésekben szerepeljen a neve a legnagyobb spanyol lapokban. Profi bírói attitűd, gratulálunk."

Legyen így, legyen úgy, annyi biztos, hogy a tévedéseket olykor komolyan megszenvedte, vagy megszenvedhette volna a Barcelona. Ha a példából indulunk ki, szinte biztos vagyok benne, hogy egy tavalyi Barca nem jött volna ki ilyen könnyen a slamasztikából a kiállítást követően, de legalábbis jól megszenvedtek volna.

Az egyik legszemléletesebb tévedés, ami idén egyébként az egyik legnagyobb kárt is okozta, talán a Getafe elleni meg nem adott büntető a mérkőzés elején. Történt ugyanis, hogy Messi indulhatott volna a kapu felé, már a tizenhatoson belül, ám a madridi székhelyű csapat egyik védője úgy döntött, hogy inkább rátenyerel a labdára, akadályozva ezzel a barcelonai támadót a gólszerzésben. Ez egy olyan "lesz ami lesz" helyzet volt, olyasmi, mint Luis Suárez kezezése a 2010-es Világbajnokságon, ha emlékszik rá valaki, csupán azzal a különbséggel, hogy akkor az uruguayi csatár rögtön piros lapot kapott és tizenegyes következett. Itt azonban a védő büntetlenül úszta meg az incidenst amin még talán ő maga is meglepődött. De mégis miért olyan fontos ez? Nos, egyrésztds.JPG mert a meccs 0-0-ra végződött, így két pontba kerül, a Getafe kibekkelte a meccset, másrészt pedig azért, mert tudvalevő dolog, hogy az ilyen betömörült védekezésű csapatok általában csupán az első gólig tudják tartani a taktikájukat. Na már most Messi esetleges büntetője éppen megtörte volna a jeget és így valószínűleg több gólos vendég sikerrel zárulhatott volna a nap. A Real Madrid például több meccset is így nyert meg az őszi szakaszban, miután szorult helyzetben volt, tizenegyest harcolt ki (olykor erősen véleményeset, erre gondolok), így ellenfele nem tudta már a kezdeti taktikáját játszani. 

A spanyol bajnokságban különösen fontos az ilyen "jégtörő" első gól, tekintve, hogy rengeteg kis csapat a busztaktikát választja a nagyobbikkal szemben. Megszenvedi hát az a csapat, ami az előző precedenshez hasonlóan nem kap meg egy tizenegyest - ez többször is előfordult a szezonban, bár általában végül sikerült begyötörni nélküle is az elsőt -, vagy éppen egy szabályos gólt vesznek el tőle les címszaván. Erre is bőven találunk példát, ha visszaemlékszünk. Celta Vigo, Athletic Bilbao, Valencia, utóbbinál csupán Sergio Busquets 93. percben lőtt gólja tette jóvá a bíró, David Fernández Borbalán tévedését. Mindhárom esetben első góltól fosztották meg a csapatot, amire komolyan ráfázhatott volna a Barcelona. 

A spanyol kupa sem volt mentes a tévedésektől, az Atletico Madrid elleni összecsapásokon például több alkalommal lőhetett jogtalan tizenegyest az Atleti. Először a bajnokin, Messi szerelését ítélte büntetőnek Undiano Mallenco, ami papíron még hihető is lehetne, hiszen az argentin nem a pontos védőmunkájáról híres, de ebben az esetben Jesus Gámez színészkedését nagyon könnyen bevette az alig pár méterre álló bíró. A második esetben már a kupacsatában volt hiba, a második meccsen elméletileg Masche hozott össze büntetőt, bár a szerelése sem szabálytalan, sem a tizenhatoson belül történő nem volt, így hát semmiképp nem kellett volna tizenegyesnek következnie. Ez a két példa jól mutatja, hogy a nagy meccseken is bőven van amatőr tévedés, s ha már az Atleticoról beszélünk, meg kell említenünk a rengeteg szabálytalankodással járó játékukat is, amit nem tudnak/nem is akarnak megállítani, ez pedig azt eredményezte, hogy a három ellenük vívott meccsen össze-vissza, kinek véresre, kinek kék zöldre rugdosták a Barcásokat. Habár a fentebbi két eset nem járt következménnyel, a tavalyi bajnoki döntőnek titulált meccsen Messitől elvettek egy szabályos gólt les néven. Bár a bírónak nehezen kiszúrható helyen volt, a partjelző könnyedén észrevehette volna, hogy Messi ugyan lesen állt, de a labda előtte megpattant Juanfranon is, így pedig érvényesnek kellett volna venni a találatot, ez a Barca bajnoki címét eredményezte volna.  

 

 


 

Gámez színészkedés a bíró orra előtt a bal oldalon, a jobb oldalon a kívül történő nem szabálytalanság. 

Nem tudom megmondani az idén megnőtt hibaszázalék okát a Barca meccseken. Nem tudom, hogy a katalán-kiválás okozta feszültség, a bírók nem megfelelő minősége, vagy valami más okozza a tévedéseket. Egyet tudok, meg kell szűnnie, mert így elég nehéz lesz a Barcelonának bajnokságot nyerni, akárhogyan is játszanak. A vezetőségnek fel kellene lépnie az incidensek ellen, felszólalnia, míg nem késő, mert bár még komoly következmény nem követte az eseményeket, lehet hogy egy nem is olyan távoli napon már fogja. 

Nagyra kell értékelnünk, hogyha az elvárásoknak megfelelően tényleg a Barca emeli fel a trófeát a szezon végén, mert talán nem is csupán a többi csapat ellen kell megvívnia a harcát, hanem magával a liga korrupt mivoltával is. 

thangz.pngLesnek ítélt szabályos gólok: Bilbao, Celta, Valencia. Kattintásra nagyul a kép. 

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr227400366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PECA 2015.04.28. 10:11:29

Hát sajnos nagyon sok igazság van a cikkben. Picit unalmas már hogy legtöbbször az ellenfél csapatában 11➕ 1 játékos van. :/

Raven1975 2015.04.28. 16:17:24

Nem olvastam végig a cikket, de sajnos minket nem védenek a játékvezetők. Érvénytelenített szabályos gólok, a végtelenségig engedett szabálytalanságok, s ebből a sérülés veszély, de bezzeg ellenünk minden apróságot befújnak! Videóbírót akarok!

Barcaa 2015.04.29. 14:32:47

@PECA: Hát igen, és mégsajnálatosabb hogy az ellenzők még ezek után is az UEFALONával meg egyebekkel jönnek..:| Amúgy köszönjük a cikket, jól össze lett foglalva a sajnálatos igazság.
süti beállítások módosítása