Egy culé naplója

Dani Alves, hivatásos bűnbak

A brazil jobbhátvédre gyakran ráhúzták már a vizes lepedőt, de kiderült, hogy ha jól teljesít, mégis kéne - kérdés mit szól ehhez a játékos?

2015. május 25. - fehertamas

23.pngAnnak a napnak az estéjén, amikor Xavi bejelentette a távozását, egy másmilyen sajtóhír is sokkolta a culékat. A katalán médiák egybehangzóan jelentették, hogy Dani Alves sajtótájékoztatót tart egy pár nappal később, és Xavihoz hasonlóan ő is a távozását jelenti be. A jobbhátvéd jelenlegi formáját tekintve ez jelentős érvágás lenne, főleg, hogyha belegondolunk, hogy a helyettesei még mindig nem teljesítenek azon a szinten, amelyen ő. A sajtótájékoztató ennek ellenére eljött, ám Alves nem éppen azt jelentette be, amit mindenki várt: bár kifelé áll a szénája, még nem hozott döntést. A klub vezetőségéről azonban markáns kritikát fogalmazott meg. 

Senki nem nagyobb a klubnál, így tartja a fáma. Lehet Dani Alves akármilyen múlttal rendelkező jobbhátvéd, akármilyen jó játékos évekig, halmozhatott fel akármennyi címet és lehet akármekkora arc, még ő sem. Tény, hogy a brazil bekk a Pep Barca alkalmazottja volt, hosszú évekig birtokolta a világ legjobb jobbhátvédjének titulusát. A stílusa meghatározó volt, a sikercsapat működésében, a támadás és a védekezés Alves-féle egyvelege (azaz 70 százalék támadás, 30 százalék védekezés) nélkülözhetetlen lett volna. Mi sem bizonyítja ezt, mint a tény, hogy Messinek nem más biztosította a legtöbb gólpasszt rengeteg góljához, mint ő. A La Ligában 2009 óta Xavi és Messi után ő adta a legtöbb gólpasszt. Kétszeres BL-győztes, ötszörös La Liga aranyérmes, négyszer nyert Spanyol kupát. Alves klublegenda, de nem nagyobb a klubnál. De mi a helyzet a vezetőséggel? 

Fél lábbal már a klubon kívül vagyok - mondta a brazil jobbhátvéd a 13:00-kor kezdődő sajtótájékoztatón. - Nem érzem, hogy a klubom vezetősége eléggé értékelt volna engem. Nem akartak engem, hónapokig nem kerestek a szerződéshosszabbítással kapcsolatban. Az elmúlt három hónapban azonban különös hirtelenséggel mégis elkezdtem érdekelni őket. Azt mondják, javult a teljesítményem. - Dani Alves szerződése az idény végén lejár, a tárgyalások azonban nem kezdődtek meg egészen februárig. Normál esetben egy játékosnál már sokkal hamarabb elkezdődnek a megbeszélések az új szerződést illetően - feltéve, hogy igényt tartanak rá. Dani Alves azonban nem kapott visszajelzést. Sem arról, hogy kell-e a Barcelonának, sem arról, hogy nem. Hónapokig tehát úgy állt a helyzet, hogy a brazil hét év után elhagyja szeretett klubját. 

Jött azonban az új év, és a Barcelona újra formába lendült. A katalánok nagy menetelésbe kezdtek, melynek fontos láncszeme volt Dani Alves is, akinek klubjával egyetemben visszatért a jó formája. Nem voltak pontatlan beadások, nem voltak lemaradások és buta hibák, Alves újra éles volt, sikerre éhes, vissza a legjobbjához. Rövidesen a vezetőség is felvette végre a kapcsolatot vele, hogy megbeszéljék azt a bizonyos új kontraktust. A kegyvesztettből érdekelt lett. 

Bár nem lehet pontosan tudni, hogy min akadtak meg a tárgyalások, Alves és a vezetőség még mindig nem tudtak megegyezni egymással. Április 9-én a játékos ügynöke, Dinorah (aki egyébként az exe) tartott sajtótájékoztatót, amiben jelezte, hogy a klub egy éves hosszabbítási ajánlatát nem fogják elfogadni, így a tárgyalások valószínűleg nem folytatódnak. Alves azonban meccsről meccsre egyre jobban játszott, gólpasszal járult hozzá a Real Madrid legyőzéséhez a bajnokságban, illetve remek teljesítménye sokat számított a Bayern elleni sikerben. Olyan pletykák röppentek fel, hogy a vezetőség mégis megadja Alves kérését, és a hosszabbítás meg fog történni. Teltek a hetek, majd jött a sokkoló hír a sajtótájékoztatóról, és a tárgyalás sikertelenségéről. Mi lehetett a gond? A legtöbben arra gondoltak, hogy a játékos magasabb fizetés reményében hagyja el a klubot. Az ok, azonban teljesen más lehet, mint ahogy azt ma megtudtuk. 

Eredetileg nem is akartam beszélni, de olyan pletykák jutottak a fülembe melyeknek nincs igazságtartalma - mondta - sokan azt mondják pénzéhes vagyok... hát elmondom, hogy ez nem így van. Maradni szeretnék a Barcelonában, de nem minden áron. És itt egyáltalán nem a pénzről van szó. Tiszteletről. - Nem tudhatjuk mi ment végbe a színfalak mögött, de emlékezzünk csak vissza: ez a vezetőség ugyanaz, amely 2013-ban kitette Abidal szűrét, pont miután az legyőzte betegségét. Alves sokat tett a klubért, és végre a formája is visszatért, és teljesen érthető ha úgy véli, nem csak akkor kell kopogtatni az új szerződéssel, amikor jól mennek a dolgok. Ez nem a pénzről szól. Érzi a bizalom hiányát a vezetőség részéről. Mi garantálja, hogy egy újabb rossz periódus után nem mondanának le újra ugyanúgy róla, mint már megtették egyszer? 

Elismerem, Alves az elmúlt két szezon nagy részében rendesen alulmúlta magát. Nem sok rá az esély, hogy a következő szezonban folytatja a mostani remek formáját. Ennek ellenére megérdemli mindenki tiszteletét, hiszen éppen úgy talpig culé, mint a szintén távozó Xavi Hernández, és köszönetet érdemel azért, hogy a sikerek útjára segítette a csapatot játékával, nem pedig egy ilyen megalázó kitoloncolást. Az elmúlt évben Dani Alves mindenki kedvenc bűnbakja volt a sikertelenségek miatt, szemmel láthatóan a vezetőségé is, de ha megy a szekér, akkor mégis csak kéne. Én, személy szerint bízok a maradásában, mert a csupaszív Alves nagyon hiányozna a csapatból, de ha távoznia kell, akkor már csak a múltja miatt is megérdemli, hogy emelt fővel, a kellő tiszteletet megkapva távozzon.

Megyek vagy maradok, a Barcelona örökké a szívemben lesz, mert a csapatnál töltött évek az életem legszebbjei voltak - így zárta a sajtótájékoztatót Dani Alves. danialves_o49h6c80lke81bp2vgp88arha.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr657490642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PECA 2015.05.26. 19:08:20

A tisztelet hiánya minden kapcsolatot elront. Joggal érzi sértve magát, de a vezetőség bocsánatkérése nem biztos hogy befolyásolja a döntését. Szeretném ha maradna. Nem azért mert a másik két jhv annyira rossz, hanem azért, mert Daniel Alves maga egy darabka BARCELONA! Bárhogy dönt mindig a szurkolók szívében él.

Raven1975 2015.05.27. 10:29:08

Lassan kezdem elveszteni a fonalat, mert az egyik oldalon arról cikkeznek, hogy marad, a másikon pedig az ellenkezőjéről. Dani Alves még mindig a legjobb a posztján és ha tényleg eligazol, akkor nagy bajban leszünk, mert a saját nevelésű játékosunk, Martín Montoya nincs meccsben, Douglas Pereira nem az a szintű játékos, akit előzetesen vártunk és ilyeneket találunk az utánpótlás csapatunkban is.
süti beállítások módosítása