Egy culé naplója

"A Barcelona komoly értékeket veszített, melyeket vissza kell állítani!" - Johan Cruyff nyílt levele a választásokról

A holland Laporta megválasztásával várja a javulást

2015. július 02. - fehertamas

improvedheader_1.pngJohan Cruyffot én magamban csak a Barcelona nagyapjának hívom. Külön posztot kellene szentelnem annak, hogy az ő nagyságát elmagyarázzam, és hogy mennyi mindent tett a klubért. Játékosként, edzőként, majd később, Laporta első regnálásakor tanácsadóként volt jelen. Ő volt az, aki két aranylabdát nyert a Barcában, és kulcsszerepe volt a 70-es évek Real Madrid dominanciájának megtörésében, ő volt ki edzőként megnyerte a csapat első BEK címét, majd ő volt, kinek tanácsai a klubhoz hozták Frank Rijkaardot és Pep Guardiolát. Az ő szavai következnek. 

"Kedden elmentem az elnökjelölt Joan Laportához. Aláírtam hozzá, teljes támogatásomat élvezi. Hogy miért? 

Vannak bizonyos értékek, amiket nagyon fontosnak gondolok a klub számára, nélkülük nem mennek úgy a dolgok, ezt tapasztalatból tudom. Bizonyos értékeket elveszített a klub az elmúlt évek során. Hogy konkrétumot mondjak, felhoznám az UNICEF-et, az is pont egy ilyen érték. Úgy gondolom, a sporton keresztül igazán sokat lehet tenni mások jólétéért, például nekem is van egy szervezetem, mely mozgássérült gyermekeknek segít. Igazán büszke voltam, amikor a Barcelona jó kapcsolatot ápolt az UNICEF-el, de mára ez kissé meggyengült, vissza kell állítani, hiszen a filozófiánkhoz tartozik. 

Elégedett vagyok a Barcelona szezonjával, ám ha tüzetesebben megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy a B csapat jelentősen visszaesett. Én, az Ajax saját nevelésű játékosa, tudom, hogy egy ifiakadémia kardinális jelentőségű egy futballklub számára. A La Masia, amely éveken keresztül jobbnál jobb fiatal tehetségeket bocsájtott ki magából, most nem működik jól, nem áramlanak a tehetségek megfelelően az első csapatba. Gerard Lopez lehet a B csapat új edzője, akivel semmi problémám nincsen. De ha még pár héttel mást ígértetek a csapat élére (Garcia Pimietát - a szerk.), akkor most miért változtattak ily hirtelen? Csak nem igazán értem a döntést. 

Az FC Barcelona szép renoméval rendelkezik a klubok között, ám jelen pillanatban 7 per is folyik ellenük. Jogosan, vagy jogtalanul, ezek csorbítják a klub jó hírnevét és bepiszkítják a róla felépített képet. Egy ilyen klubnál ez megengedhetetlen. 

Elnökválasztások idején az egykori elnök leköszön és újat szavaznak meg. Az új rendszerint nem rendelkezik annyi tapasztalattal mint a régi. Joan Laportával egy olyan projektet szeretnénk bemutatni mindenkinek, melynek lényege, hogy a klubhoz kötődő embereket (egykori játékosokat például) erősen bevonjuk a vezetésbe, és felhasználjuk a karrierjükben felhalmozott tapasztalatot. Így együtt, egy jól működő sportigazgatóságot hozhatnánk létre. Ilyenkor mindenki nagy nevekkel dobálózik, de én úgy gondolom nem ez a legfontosabb. A legfontosabb, hogy a jó embereket ültessük a jó pozíciókba, s nem a hangzatosság. 

Ha már itt tartunk, meg kell említenem az olyan nagy igazolásokról szóló pletykákat, mint például a Paul Pogbát érintő. Én, személy szerint egy nagyszerű játékosnak tartom őt, ezt előre lekötöm. A neve nagyon jól cseng jelenleg a futball világban. De az első számú szempont nem ez kell, hogy legyen, ha valakit egy klubhoz hoznak. Helyette arra kell törekedni, hogy beleilljen az edző elképzeléseibe, és érkezése jobbá tegye a csapatot, segítse a csapattársakat. El kell döntenünk, hogy Pogba és a többiek egyáltalán ilyen játékosok-e vagy sem. Ez az edző feladata.

A felsorolt szempontokban javulást szerintem leginkább Joan Laporta érkezése hozhatna, így száz százalékosan mellette állok a választásokban."

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr47590726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PECA 2015.07.02. 17:40:06

Szűk 3 hét múlva kiderül hogy ki lesz az elnök, most nagyban folyik a kampány. Jó legyen a klubnak, ez számít. Nagy nevek repkednek ide- oda, majd ha megvan a státusz, akkor kell bizonyítani. Addig üres fecsegés az egész. Nem tehetünk mást, kivárjuk a végeredményt és drukkolunk a sikerért.

Raven1975 2015.07.02. 18:56:15

Július 18.-án kiderül, hogy ki lesz a presidente. Ebben a témában inkább nem foglalok állást, de bízom benne, hogy a kettő jelölt közül bárki lesz a befutó, az továbbra is a klub érdekeit helyezi előtérbe.
süti beállítások módosítása