Egy culé naplója

Döntő, otthon

2015. március 25. - fehertamas

20200_742825289165563_149382926645440620_n.pngMiután hosszas találgatás során sem sikerült kieszelni, hogy hol kerüljön megrendezésre a Spanyol Király-kupa döntője, mely a Barcelona és az Athletic Bilbao között fog lezajlani, az RFEF (a Spanyol Futballszövetség) összeült a mai napon, hogy megvitassa ezt az égető kérdést. A Mundo Deportivo nevű katalán lap ma nyolckor hozta le a hírt, miszerint a döntés megszületett, a finálé a Camp Nouban, a Barca otthonában lesz. 

Mi a Barcelona és az Athletic Bilbao egyik legfontosabb közös tulajdonsága? Mindketten egy Spanyolország részét képező kisebbségi népcsoportot képviselnek, függetlenségi mozgalmuk zászlóshajói. Ha van olyan párosítás, melyet legtöbben a hátuk közepére kívánnak, de mégis összejöhet az örökös spanyol király után elnevezett torna döntőjében, az ez. Ennek ellenére a sors furcsa fintoraként, az elmúlt 7 évben kétszer is össze jött. Mindkétszer állt a bál. 

Az első finálé a két csapat között a 2008-09-es, triplázós szezonban volt, a helyválasztás a valenciai Mestallára esett. A következő három éve, 2012-ben, azt a spanyolok fővárosában, Madridban, mégpedig a Vicente Calderónban rendezték. Az első alkalommal olyan hangosan fütyülték a rendezvény elején elhangzó spanyol himnuszt, hogy a közvetítő televíziós társaságnak le kellett kevernie a hangot, nehogy szégyenben maradjanak. Egy ilyet elkerülvén rendkívül körültekintőnek kell lennie a szövetségnek, ha nem akarják, hogy megismétlődjön. 

Az első választás a Santiago Bernabeu stadion lett volna, Spanyolország szívében, Madridban. Az, hogy a Barcelona az ősi rivális otthonában legyen kupagyőztes, az hatalmas fricska lenne, de ismerve a királyiak megalomániás elnökét, Florentino Perezt, valljuk be, hogy egyúttal abszurdum. Azonban több lehetőség nem nagyon jöhetett szóba, tekintve, hogy a Mestalla tavaly volt, a Calderón koncertet rendez, a San Mamés túl kicsi, hasonlóan a többi stadionhoz. Tiltakoztak a madridiak kézzel-lábbal, majd Perez bedobott egy remek mesét, miszerint felújítják a mosdókat a Bernabeuban, s mit ad isten, ezt pont a döntő időpontján teszik, úgyhogy nem fog össze jönni. A Barca és a Bilbao még hivatalosan is kérték, hogy hadd rendezzék meg ott a döntőt, Bartomeu és Perez is beszélgettek erről, de a blancók elnöke hajthatatlan volt.

Így jött el a mai nap, a döntés napja. Három versenyző maradt talpon, a már említett Bernabeu, melynek sok valószínűsége nem volt, a túl kevés férőhelyes San Mamés, és a Camp Nou, a Barcelona otthona. A szavazatok aránya 26-18 arányban oszlott meg a katalán és a baszk stadionok között, így eshetett meg az, hogy a Király-kupa fináléja a függetlenségüket követelő Katalónia szívében, Barcelonában lesz megtartva. 

Ha tényszerűen nézzük a dolgokat, ez csak a Barcelonának kedvez, hiszen így még esélyesebb a trófea elhódítására, ugyanakkor ez a történet szemlélteti, mekkora erővel is bír Spanyolországban Florentino Perez. Inkább döntőznek a spanyolok "ellenséges" területen, minthogy eltolják a királyiak WC-felújítását. Mindenesetre itt egy baráti jó tanács a Fülöp királynak: május 30-án inkább otthon, a TV-je elől nézze a Spanyol Király-kupa fináléját, ha elkerülné a nem túl szívélyes fogadtatást. 

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr217305008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása