Egy culé naplója

La Quinta: a legrangosabb európai trófea történetének egyik legsikeresebb szériája

Luis Enrique Barcelonája a BL begyűjtésével történelmi magasságokba emelkedne

2015. június 02. - fehertamas

sd.png1994, 2006, 2009, 2011. És jöhet a La Quinta - avagy az Ötödik. A Barcelona történelme során eddig négy alkalommal tudta begyűjteni a legrangosabb európai kupát (1 BEK, 3 BL). Volt egy Cruyff-féle álomcsapat, Guardiolával, Koemannal, Sztoicskovval és a többiekkel, a Rijkaard vezette csapat, a cseles Ronaldinhoval, majd jött Pep Guardiola és mindent megváltoztatott. Vezetése alatt űrfocit játszott a Barca és a világ trónjára került. 2009-ben hat kupát gyűjtött be (eddig még senkinek sem sikerült), és 2012-ig további 8 trófeát szállított a klub múzeumába. De most 2015-ben járunk és újabb történelmi tett küszöbén a katalán gárda, Luis Enrique vezetésével. Sikerül bekerülni a történelemkönyvekbe? 

A legnagyobb dicsőségig eljutó négy alakulat már a terítéken - hogyan fognak emlékezni Lucho Barcájára a félelmetes támadóhármassal? Nos, vannak bőven statisztikák, amelyek történelmivé emelnék a csapatot, hogyha sikerülne megnyerni a Bajnokok Ligáját. Elsősorban ez: még egyetlen csapatnak sem sikerült két szezonban is mindhárom kupát begyűjteni, tehát kétszer triplázni. Miután a Spanyol bajnokságot és a Spanyol Király-kupát már sikeresen begyűjtötték, a gyűjtemény harmadik darabja karnyújtásnyira, pontosabban egy meccsnyire van. Az ötödik címmel feljönne a harmadik helyre a Barca, begyűjtött BEK/BL-kupák számát nézve, a Bayern és a Liverpool mellett, ha pedig csak a Bajnokok Ligáját tekintjük, akkor első helyet birtokolja, megosztva a Reallal, 4 kupával. 

De az út, ami a döntőig vezetett is unikális: a menün ott volt a ciprusi bajnok, a holland bajnok, az angol bajnok, a francia bajnok és a német bajnok, ezidáig, a fináléban az olasz bajnok skalpja is meglehet. Hogy egy klub ilyen úton jusson el a végéig egészen kivételes, nem sokan mondhatják el magukról, keresgélhetünk sokáig a BEK/BL történelemben, hogy ilyet lássunk. 

Ám a legfontosabb statisztikát akkor látjuk, ha a győzelmek közti időközöket tekintjük: ha a Juventust megverné a Barca a döntőben, az azt jelentené, hogy négy darab BL-címet nyert 9 év leforgása alatt. Ilyenre egyszer volt példa a sorozatok történetében, méghozzá az indulásnál, amikor a Real megnyerte az első öt kiírást, de az még Franco diktátor érájában történt, úgyhogy nem is írok többet róla. Ettől függetlenül is, az újabb kupa azt jelentené, hogy a BL történetének második legsikeresebb szériája lenne az, amit a 2000-es évek utáni Barcelona csinált. 

Hogyan írhatjuk le tehát az Enrique Barcát? Az a csapat, mely bebetonozta a Barcelona helyét a futballtörténelem mindenkori sikerkönyvében.fsd.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr137513042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barcaa 2015.06.02. 21:54:58

Remek cikk köszönjük, szombaton mindent meg kell tannünk az 5ödik győzelemért!:))

Amúgy nyugodtan lehetne egy cikk a Franco korszakról, hátteréről stb hiteles infókkal, engem érdekelne:D

fehertamas · www.hungarobarca.blog.hu 2015.06.02. 22:30:20

@Barcaa: Majd nyáron, amikor nem nagyon lesznek témák, lehet, hogy összeszedek egy hosszabb írásnyit a Franco éráról, vannak ötleteim.. :)

Raven1975 2015.06.03. 11:53:00

Köszönet a cikkért. A jelenlegi formánkat elnézve biztos vagyok benne, hogy szombaton meglesz az ötödik serlegünk és méltóképp búcsúztatjuk a legendás csapatkapitányunkat. Visca El Barca! :)

Dzsezusz 2015.06.04. 16:28:02

nagyon jó cikk. a Franco korszak engem is érdekelne.
Reméljük, hogy szombaton meglesz az ötödik trófea is :)

PECA 2015.06.04. 21:45:40

Szerintem is behúzzuk a BL trófeát, a Bajnoki és a Királykupa mellé. Nagyon bízom a dél-amerikai támadótrióban, hogy szétforgácsolják a Juventus védelmét és nagyon megdolgoztatják Buffont. Hajrá Fiúk, mutassátok meg a világnak, hogy ki az úr a futball világában!
süti beállítások módosítása