Egy culé naplója

Süllyedő hajó - a Barca B lejtmenete

Egy év alatt a másodosztály csúcsától a harmadosztály bugyraiba - de hol rontották el?

2015. június 10. - fehertamas

improvedheader.pngEgy év hatalmasat fordulhat a világ: ékes példa erre a Barcelona fiókcsapata. A 2013-14-es szezont a másodosztály tabellájának elején zárta az Eusebio Sacristán vezette alakulat. Hogyha nem lennének a Barca második számú csapata, akkor a harmadik pozíció az első osztályba való fellépést jelenthette volna - ennyire jó volt tavaly a B csapat. Idén májusában azonban, mindenki hatalmas meglepetésére nem a tabella elején való ábrándozás várt rájuk, hanem a Segunda Division B - amit a spanyol sokatmondóan csak "Pokolnak" neveznek - ahova a másodosztály utolsó zuhantak vissza.

De mégis hol romlott el minden? Az idei Barca B a másodosztály egyik legjobb - ha nem a legjobb - keretével rendelkezik, és talán az elmúlt 5-6 év legígéretesebb Barcás generációja alkotja. Halilovic, a fiú, aki 16 évesen már a horvát első osztályban játszott, Adama, aki úgy kerülgeti a védőket, mintha csak bóják lennének, Munir, akinek a szezon elején tele volt a nevével a világsajtó, Sandro, aki idén négy versenysorozatban is betalált, köztük a BL-ben is, Grimaldo, aki 16 évesen már az U19-es spanyol válogatott vezére volt, és Samper, aki mind közül talán a legtehetségesebb. Sorolhatnám még a tehetségeket, olyan játékosokat, akiknek minden esélye meg van arra, hogy egy napon az első csapat kezdőjében találják magukat. A világ legnagyobb tehetségei között tartják őket számon, a Segundában azonban nem megy a játék, csúfos vereségek követték egymást, egészen addig, amíg beállt a katasztrófa: kiestek a másodosztályból, ahova ironikus módon pont az első csapattal sikereket halmozó Luis Enrique juttatta őket. Mi vezetett idáig? A Barca B bukástörténetének megismeréséhez menjünk vissza 2007-be, oda ahol még egy sikertörténet vette kezdetét.

 2007-ben olyan történt, ami már 34 éve soha: a Barca B a spanyol negyedosztályba esett vissza. A "lélek nélkül játszó csapatot" - ahogyan sokan hívták őket - egy ifjú katalán edző vette át, az ő neve Pep Guardiola volt. Ő és asszisztense Tito Vilanova vágtak bele a feladatba, hogy megváltoztassák a csapat mentalitását, ezzel megmentve a fiatalokat. 

Guardioláék egyik legnagyobb találmánya az volt, amikor rájött, hogy a sikertelenségek egyik fő forrása a játékosok alacsony mérete volt. Tele volt a csapat ígéretes tinikkel, akik képtelenek voltak felvenni a kesztyűt a náluk sokkal fizikálisabb és idősebb játékosokkal szemben. 

A fiatal edző újított: megerősítette a csapat gerincét, azzal, hogy idősebb, több tapasztalattal rendelkező játékosokat hozatott a csapathoz. Így, a "gyöngyszemekkel", tehát a tehetséges saját nevelésűekkel kiegészülve már képesek voltak felvenni a negyedosztály ritmusát. Az újaknak 21 és 26 éves kor között kellett lenniük, és egyfajta támogató rendszert kellett alkotniuk a kicsik kibontakozásához. Nem maradtak a klubnál két évnél tovább, de beleillettek a Barca-rendszerbe, hasznosak voltak az eredményességhez vezető feltételek megteremtésében, de nem álltak a fiatalok fejlődésének és játékidejének útjába, a szolgálat után távoztak nagyobb csapatokhoz. pep_v1351598176.JPG

A jól működő rendszer három év alatt feljuttatta őket a harmadosztályba Guardiola kezei alatt, majd Luis Enrique edzősködése alatt már a másodosztályba is. Az első csapatba egyre többen kerültek fel újra, és az elveszettnek ítélt lélektelen csapat egycsapásra aranybányává vált. 

Ám a dolgok megváltoztak, amikor Lucho távozott az AS Romához, és a helyére Sandro Rosell, az újonnan megválasztott elnök Eusebio Sacrístánt választotta. Eusebio - aki tagja volt Cruyff 1992-ben BEK-et nyerő aranycsapatának, többek között Pep oldalán - keze alatt jól működött a rendszer, de mégsem úgy, ahogy kellett volna neki. Az új edző alatt jöttek az eredmények, de mégis sok kritikát kapott. A probléma az volt, hogy nem értette meg a Guardiola által bevezetett rendszert és nála az idősebb, igazolt játékosok már nem támogató rendszert alkottak, hanem felváltották a fiatalokat a kezdőben. 

Az elsődleges feladata egy B csapatnak mindig az ifik tehetségének kibontakoztatása, de ezt az új edző felcserélte az eredményességre. Nem azokat játszatta, akikben a legnagyobb potenciál lakozott, hanem azokat, akik a legjobbak voltak az adott időben. Ugyan a keze alatt jó eredmények jöttek, és soha nem látott számban mentek fel az ifik a felnőttcsapatba, nagyon kevesen tudtak ott meg is ragadni. Az elmúlt években a legjobb generációk mentek át a B-n, de abból a majdnem 30 játékosból, akik bemutatkozhattak az első csapatban, csupán Bartra, Montoya, Sergi Roberto és Rafinha tudtak megmaradni. Azt is hozzá kell tenni, hogy mind a négy játékos csupán egy évet játszott Eusebio alatt, a legnagyobb fejlődést Luis Enrique edzősködésével érték el. 

Eusebio jó edző, elérte a Barca B valaha volt legmagasabb pozícióját a másodosztályban, csupán egy valamihez nem értett: ahhoz, hogyan kell egy B csapatot irányítani. Amikor pedig a 2014-15-ös szezonban sokszor már az eredmények sem jöttek, a kudarca teljes volt. Sokan a játékosok közül már képtelenek voltak leplezni csalódottságukat, akármennyit dolgoztak, mindig ugyanazok játszottak, a fejlődésüknek nem volt tere. Megbomlott a csapategység, egyre borzalmasabb eredmények születtek, Eusebiot pedig egy Zaragozával szembeni 4-0-ás vereség után kirúgták. maxresdefault_1_1.jpg

Mielőtt még tovább mennénk Jordi Vinyals rövid pályafutására, meg kell jegyeznem, hogy a problémák sokkal szélesebb körűek, mint a B csapat háza tája. Jelenleg az utánpótlás többi nagyobb klubja, a Juvenil A és a Juvenil B sem ér fel az elvárásokhoz, de ez így van már évek óta. Ha jobban megfigyeljük, akkor észrevesszük, hogy a La Masia változása azóta tart, mióta Sandro Rosell módszeresen eltávolította az előző, Laporta rezsim cruyffista tagjait, köztük az ifiakadémia igazgatóját, José Ramón Alexankót és jobb kezét, Albert Benaigest, 2010-ben, kinevezése után. Ahogyan a páros elhagyta a csapatot, a La Masia identitásának egy része is velük ment.

A helyére ültetett Guillermo Amor nem vált be, és most úgy tűnik, hogy az ő elbocsátása után kinevezett Jordi Roura sem fog. Mindenesetre nem indul jó esélyekkel, hiszen a jelenlegi vezetőség munkája alatt a Masia elveszítette a családias mivoltát, helyette inkább már olyan, mint egy biznisz, melyben a fiatalok inkább befektetések mintsem tanulók. 

Ezt a képzetet támasztja alá Jordi Vinyals klubhoz kerülésének története is, melyről új információk láttak napvilágot az elmúlt hetekben. Eusebio távozása után a jelenlegi igazgató, Jordi Roura feladata volt az új ember választása a feladatra. Egy idő után meg is találta a helyettest, Garcia Pimienta személyében. Pimienta már hosszú ideje a Barcelona utánpótlásában dolgozik, másodedző volt például a híres 2002-03-as Cadete A alakulatnál Alex Garcia mellett, melynek tagja volt Messi, Piqué és Fabregas is. Amikor kinézték Eusebio örökösének, akkor a Juvenil B-nél dolgozott, fel is jöhetett volna a B csapathoz, de Bartomeuéknak más terve volt. Jordi Roura felsőbb utasítást kapott, miszerint a B csapat helyére a Juvenil A-val ifi BL-t nyerő Jordi Vinyalsnak kell kerülnie. Amikor pedig, a hozzáértők véleményét kevésbé hozzáértők írják felül, akkor megette az egészet a fene, tömören így lehetne jellemezni Vinyals pályafutását a Barca B-nél.

Vinyals sajnálatos módon nem Enrique örökségét vitte tovább, hanem Eusebioét. Továbbra is a hatékonyságot figyelembe véve és nem a fejlődést, a mester hamar összerúgta a port a már eleve elégedetlen játékosokkal így a sikertelenségi széria folytatódott. Ezek mellé ráadásul jött a kiesési fenyegetettség miatti eredménykényszer, Vinyals nem tudta megmenteni Eusebio süllyedő hajóhát, a Leganés elleni 2-5-re elveszített hazai meccs után már biztossá vált: a következő szezont a harmadosztályban kezdik. 

Ironikus, hogy miközben a Barca éppen a trilázásra készül, a B csapat csak süllyed, de még inkább szomorú, hogy az ifihálózat, mely a katalánok kincse volt, jó időre elveszhet, ha valaki nem menti meg őket. A választásokkal javulhat a helyzetük, hiszen Laporta alatt visszajöhetnek azok az emberek, akik a sikerességért feleltek annak idején. De a baj már megtörtént. A Barca B beesett a kútba, a Segunda B-be, ahova nagyon könnyű lecsúszni, de kijönni onnan, már sokkal nehezebb. A pályák minősége borzalmas, a játékosok leginkább öreg veteránok, akik durvák és sokkal fizikálisabbak, mint a Barca fiatalok. Az első csapat és az akadémia között pedig közben csak nő a szakadék, ki menti meg a La Masiát? 

Az írás az insidespanishfootball.com - 'Alexandra Jonson - The fall of Barca B - where did it go wrong?' című cikke alapján készült. la-masia_retocat_v1312211995.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr727514238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsezusz 2015.06.11. 08:23:01

Nagyon jó cikk lett megint! Akkor ha jól értem te Laportát favorizálnád Bartomeuvel szemben?

PECA 2015.06.11. 10:02:55

Egy ígéretes utánpótlás szertefoszlása. Egyszerűbb lenne kinevelni a tehetséges játékosokat, mint megvenni Őket. Valami megoldást biztos lehet találni. Például az összes korosztály edzője együtt dolgozna ki egy új edzéstervet, erőnlétnek megfelelően. Magyarországon is van olyan lehetőség, hogy egy klub bemutató edzést tart más egyesületek utánpótlás edzőinek. Abból lehetne új ötleteket belevinni a tréningbe ami talán jobb lenne. De ez csak az én véleményem. Remélem egyszer újra büszkék lehetünk az utánpótlásunkra!

Raven1975 2015.06.11. 12:35:29

Nagyon sajnálom ami a fiataljainkkal történt. Én szinte végig streameltem az egész szezonjukat és azt kell mondjam, hogy gyengén teljesítettek. Volt olyan mérkőzésük, amikor már 2-0-ra vezettek, de képesek voltak döntetlenre hozni a meccset ( 4-4 ). Azt viszont észrevettem, hogy egy győztes meccs után sorban jöttek a döntetlenek és a vereségek. Erre a szezonra ennyi volt a híres utánpótlás csapatunk. A tehetséges játékosainkat kölcsönbe kell adni, mert a harmadosztályban nem tudnak fejlődni, a többi meg vitézkedjen a Segunda B-ben.

Mattinho 2015.06.13. 12:22:47

ez hülyeség.. Messiék sem a masodosztályban játszottak... szerintem mindegy hogy hol játszol ha tehetséges vagy akkor ugyanúgy felfigyelnek rád ha a sokadik osztályban játszol akkor is... nem rég jutott fel ez a csapat és amióta feljutott senki nem maradt meg onnan a nagy csapat kezdőjében. magyarul statisztikát nézve sokkal jobb játékosok jöttek fel mikor mélyebben volt a b csapat...

Josephus12 2016.01.15. 12:09:58

Vegyes érzelmeim vannak a cikk-kel kapcsolatban. Van még valami, amit ne felejtsünk el: a B-ből sokan lifteztek a nagycsapat és saját csapatuk közt, hol itt, hol ott számítottak rájuk. Ne mondja nekem senki, hogy így lehet jó, összetartó csapatot építeni. És fenntartom, hogy a B csapat egyik baja, hogy túl sokba került, és nem hozta a hasznot. És nagyon nevetséges, hogy minden bajt az elnökökre akarnak kenni....

Josephus12 2016.01.15. 12:30:41

Egy dolog nagyon érdekes a cikkben, amire eddig nem gondolt senki: az alacsonyabb osztályok rossz minőségű pályái. Ezek ugyanis alkalmatlanok technikás focira, csak favágásra jók. Mourinho, aki azért nem hülye, is észrevette, és sokan kinevették, de igaza volt, amikor nem engedte a pályát a Madrid Barca elleni meccsén locsolni, és a füvet vágni. Amikor szenvedős meccset játszottunk bárki ellen, mindig közrejátszott a rossz minőségű, kiégett, göröngyös pálya, ezt sokszor mutatták is a kamerák.
Persze, ennek ellenére én is többet várok a B csapattól....Remélem, most legalább megmentik.
süti beállítások módosítása