Egy culé naplója

A dobogó csúcsa - FC Barcelona - Valencia CF: 2-0

Első és utolsó percekben szerzett gólokkal biztosítja első helyét a Barca

2015. április 19. - fehertamas

1.pngA La Liga 32. fordulója egy Barca - Valencia rangadót tartogatott. A bajnokság véghajrájában mindig fontos egy ilyen meccs, hiszen minden elhullajtott pont sokat számít. A Barcelona ebben a tudatban lépett pályára és már az első percben gólt szerzett, majd állt a további rohamokat, s végül megérdemelten gyűjtötte be a jutalmat. 

Szombaton, négy órakor találkozott a két csapat a Camp Nouban, abban az időpontban, amiben statisztikai kimutatások szerint is a leggyengébben teljesít a katalán gárda. Nagyon fontos három pont begyűjtése előtt álltak a hazaiak, hiszen ahogyan azt már az előzetesben is kiemeltem, a Valencia elleni csörte egyike a bajnoki szezon utolsó nagyobb megpróbáltatásainak. Ha a katalánok legyőzik az érkezőket, akkor a hátramaradt hat meccsen már elméletileg csupán a katalán derbi és a Calderónban tett látogatás okozhat fejfájást. De ez még nem minden, harsognám, ha valamilyen televíziós vásárlás műsorvezetője lennék. Ugyanis az üldöző Real Madrid nem akármilyen sorsolással néz szembe: Celta Vigo idegenben, Almeria otthon, Sevilla idegenben, Valencia otthon és Espanyol idegenben. A bajnokság sorsa valószínűleg ez alatt a periódus alatt dőlhet el, a katalánok ez alatt a szomszédba mennek az Espanyolhoz, fogadják a Getafét, látogatják a Córdobát és fogadják a Real Sociedadot. Végignézve ezeken a meccseken, kijelenthető, hogy a Barcának jobb esélyei vannak, még a pontfölény ellenére is, s mindez annak köszönhető, hogy szombaton elverte a Valenciát. 

Gólról gólra: Luis Enrique azzal kezdte meccs előtti sajtótájékoztatóját, hogy számít a szurkolók jelenlétére a meccsen, hogy végig segítség a csapatukat támogatásukkal. Nos, a szurkolók jöttek is szép számmal (a szezon második legnagyobb nézőszáma a Camp Nouban), a kedvencük pedig már az első percben megörvendeztette őket, hiszen Suárez egy Busquets labdaszerzés és egy Messi szóló után már az 54. másodpercben zörgette a hálót, kvázi ott folytatta, ahol a PSG ellen befejezte. Az izgalom ezáltal már korán elmúlhatott volna, de ahogyan azt már láttuk többször is idén, a korai gól nem tett jót a játéknak. A hazaiak leültek, a vendégek azonban folyamatos nyomást gyakoroltak. A következő 10 perc tagadhatatlanul az övék volt, hiszen többször is gólt lőhettek volna, sőt még tizenegyeshez is jutottak, pechjükre Bravo hárította, több másik próbálkozással együtt. Luis Enrique a doble pivotot hozta működésbe, ami egyszer már a Valencia ellen működött, idegenben, ám most inkább a katalánok ellen dolgozott. Pont a stabilitást nem tudta meghozni, aminek megszerzése egyik legfőbb feladata lett volna, ez pedig néhol nyomasztó vendég fölényhez vezetett. Szerencsére sikerült átvészelni a veszélyes helyzeteket, a félidő végére pedig már lassítani is sikerült a játékot.

A második játékrészben pedig korrigálta a hibákat Lucho, először eltüntette a doble pivotot, behozta Rakiticet, csapata pedig keményen ráült az eredményre. Ez ahhoz vezetett, hogy ez a 45 perc nem sok eseményt hozott, a Valencia egyáltalán nem volt már olyan acélos, a Barcelonának volt néhány, inkább a statisztikát javító helyzete. Végül a rolót Messi húzta le, miután kitámadott a Valencia a játék végén, az egyenlítés reményében. Egy tisztázás után Neymar felvágta a labdát, amit az argentin kolléga nemes egyszerűséggel levett és egy az egyben vezethette a kapusra. Az utolsó percben megszerezte az első gólját a meccsen, a Barcelona színeiben pedig pontosan a 400. találatot. 

Értékelő: A meccs embere Claudio Bravo (9), aki nagyon fontos védésekkel tartotta meccsben csapatát és gól nélküli meccset hozott le. A második helyet Messi (8) és Mascherano (8), a két argentin megosztják egymás között, előbbi góljával és gyakran középpályásként való besegítéseivel, utóbbi védekező kvalitásaival a középpályán illetve később a védelemben, sokat segítettek a csapatnak. Ide tudom azonban még sorolni Dani Alvest (8) is, aki most különösen jó meccset hozott le, védekezésben (10 szerelés a neve mellett, a legtöbb a mezőnyben) és támadásban is jól kiszolgálta a csapatát, megmutatva ezzel, hogy tud ő ha akar. Jól játszott még a másik brazil, Neymar (7), a gólszerző Suárez (7), illetve különösen jól a szuper intelligens Busquets (7.5). Luis Enrique bár kicsit mellényúlt a doble pivottal, később ő is helyesbített, a második félidőt pedig nagyon profin instruálta, végül is jól meccselt. 

A Valencia nem adta magát könnyen, de legyőzetett, ezzel pedig egyre nagyobb az esély a bajnoki cím megszerzésére. Hat forduló van még hátra, de a dömpingnek még mindig nincs vége, hiszen hétvégén katalán derbi, ami szintén döntő jelentőségű lesz majd. Utána kisebb pihi, de itt már nincs megállás. 

FC Barcelona - Valencia CF: 2-0 | Spanyol bajnokság, 32. forduló | Camp Nou | 2015. április 18. 16:00

gsz:. Suárez 1' Messi 93' bra.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr477378944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raven1975 2015.04.20. 14:50:20

Pontos játékosértékelés. Megszenvedtünk a győzelmünkért hazai pályán. Az első félidőben gyorsan gól szereztünk, Busi - Messi - Suárez, de utána szinte semmi sem történt. A középpályánkon akkor jöttek át a Denevérek, amikor csak akartak, és kontra játékból sokszor veszélyeztettek. Mi túlkombináltuk Alves kapuja előtt a dolgokat, és visszapasszoltuk a lasztit középre, nos ezt máskor kapásból rá kell szúrnunk. A második felesre rendeztük a középpályánkat, Rakitic beállítása sokat segített ebben, Mascherano a védelmünkben és megfogtuk őket, plusz kellett a szerencse is, mert a Valencia egyre csak fáradt és nem nyomták olyan elánnal, mint az első játékrészben. A végén Neymar vaktában előrevágta a labdát Messinek, természetesen megint halálra melózta magát, védekezett, középpályást játszott és meglőtte a 400. gólját Barca címeres mezben. Nálam egyértelműen a meccs embere Bravo, mert ha nem áll a helyzet magaslatán, akkor valószínűleg kikaptunk volna, de ez már múltidő és történelem. Gratulálok a csapatunknak, mert vért izzadva behúztuk a meccsünket a Camp Nouban. Szép volt srácok és így tovább! Visca El Barca!
süti beállítások módosítása