Egy culé naplója

Kiütés - FC Barcelona - Paris Saint-Germain: 2-0

Kiváló teljesítménnyel jut tovább a Barca, intő jelet küldve ezzel a többi csapatnak

2015. április 21. - fehertamas

maybecov.pngA Bajnokok ligája elődöntőjében a Barcelona, miután 5-1-es összesítéssel búcsúztatta a PSG-t. A visszavágót Neymar döntötte el, a párosítás azonban már tulajdonképpen az első meccsen lezáródott. Most a Barcelona egy félideig irdatlan nyomás alatt tartotta az ellenfelét, eredményesen, majd kiengedett, a továbbiakra koncentrálva. 

Úgy érzem nem csak egyszerűen a BL-elődöntőbe jutott be a Barca. Sokkal többet tett ma és öt nappal ezelőtt. A csalódást keltő 2013/14-es esztendő után csorba esett a klub megítélésén, amit a PSG eliminálásával rendesen visszaszerzett. A méltó rettegettséget, a kiírás favoritja címet húzták be újra a katalánok, miután két év alatt elveszítették. Jogosan félhet ki az elődöntős ellenfele lesz. Jaj annak, aki keresztezi útjukat! 

Egy olyan teljesítményt tett le az asztalra a Barcelona, amilyenre éppen szükség volt. Az első mérkőzés után a legvehemensebb kétkedők még érvelhettek a PSG hiányos mivoltával, ha a bizonyítványt magyarázták, de a mai első félidő után - mely alatt minden tekintetben felülmúlta a Barca riválisát - nem maradhat kérdés. Európa egyik legnagyobb klubját, a francia bajnokot, a BL-szezon egyik esélyesét iskolázták le, nem mindennapi játékkal. 

Gólról gólra: Az első meccshez képest, most nem hozott a kezdő 10 perc taktikus kóstolgatást, rögvest belecsaptak a srácok a lecsóba. Azaz, hogy inkább a Barca, az a fél, akinek kevésbé kellett a győzelem (ha lehet ilyet mondani), hisz magabiztos előnyben voltak. A PSG nem talált fogást az ellenfelén, már ha birtokolták a labdát, az esetek többségében inkább a katalánok szórakoztatták a közönséget, parádésabbnál parádésabb megmozdulásokkal. Miután már érezhetően közel volt a gól, egy hatalmas Andrés Iniesta szóló hozta meg azt, melyet Neymar higgadt befejezése váltott gólra. Élményszámba menő találat volt, Don Andrés legjobb napjait idézve. A gól után nem ült le a lendület, sőt, még inkább felbátorította a hazaiakat. Egymást követték a sarkazások, a háromszögezések, a kötények, Dani Alves jó 30-ról csavart be majdnem egy távoli löketet Sirigu kapujának jobb felső sarkába. A brazil jobbhátvéd is nagyon élt, igazán jó meccset futott. A második gólnál például ő adta a gólpasszt, miután táncra hívta Javier Pastore-t, elszédítette, majd tökéletesen honfitársa, Neymar fejére varázsolta a labdát. Ney bebólintotta, ezzel négy gólosra tágítva az előnyt. Az első félidő hasonló hangulatban telt még egy darabig, majd lefújta a bíró, ezzel kvázi véget vetve a meccsnek. 

Hisz a második félidőben már sok esemény nem volt, takarékosra vette a figurát a Barcelona, a PSG pedig végleg hitét vesztette. Ment a leginkább veszélytelen labdajáratás itt is-ott is, pár helyzettel. Erre már akkor számítani lehetett, mikor Luis Enrique a második játékrész kezdetén már lekapta Iniestát, Xavit küldte a helyére, aki általában akkor jön fel, a ha már inkább stabilizálni, lassítani kell. 

Értékelő: A mai meccs hőse Neymar (9.5) volt, rég láttam a brazilt ennyire elemében. Bravúros megmozdulásai, megoldásai és a két gólja rendre magára szegezte a szempárokat, ámulatot, bámulatot maga után hagyva. Fontos volt a dominancia fenntartásában Ivan Rakitic (9), Andrés Iniesta (8), Jordi Alba (8), Sergio Busquets (8) és Javier Mascherano (8) munkája, a meccs kontrollálásában vállaltak szerepet. A horvát talán egyik legjobb meccsét hozta a Barcában, 9 labdaszerzéssel és 95 százalékos passzpontosságal, Ini régi formáját hozta, Busquets rendkívül intelligensen játszott, Masche pedig csak a formáját hozta, már-már puyoli vezére volt a védelemnek. Mint már említettem, Dani Alves (8.5) is jól játszott, gólpasszt adott, besegített a középpályások munkájába és a védelemben is jól szerepelt. Akik kicsit szürkébbek voltak a többieknél, azok Messi (7.5) és Suárez (7.5) voltak, de teljesítményük még így is jónak mondható.

Luis Enriquét nem véletlenül vette a szájára a Camp Nou népe, gyakran énekelték a nevét. A tréner megint remek munkát végzett a csapat felkészítésében, a Verrattival és Ibrával kiegészült PSG-nek már az első negyed órában sikerült bevinni a kegyelemdöfést. Luchonak egyébként 50. meccse volt ez a Barca padján és 42. győzelme, senkinek sem sikerült még ennyiszer győzedelmeskedni félszáz meccs alatt. Igen, még Pepnek sem, neki "csak" 37 sikerült.

Az elődöntőben tehát a Barcelona, hatalmas lendülettel vághat neki, hiszen a negyeddöntős produkció nem volt semmi, akármelyik csapat szívében félelmet fog kelteni. A következő fordulóban a Bayern, vagy a Monaco - Juve és a Real - Atleti párharcok győztese jöhet szembe. 

FC Barcelona - PSG: 2-0 | Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó | Camp Nou stadion | 2015. április 21. 20:45

gsz:. Neymar 13' 34'ye.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr17387898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raven1975 2015.04.22. 13:03:17

Tökéletes játékosértékelés. Nem volt kérdés, mert ez a párharc idegenben eldőlt. Gratulálok a játékosainknak, mert csapatként jól játszva mindenki kivette a részét a hazai győzelemből. Két meccsen elkaptuk a felvágottakat és nem gondoltam volna korábban, hogy ennyire sima lesz majd a visszavágó a Camp Nou-ban. Külön gratuláció Luis Enrique-nek, mert jól forgatja a játékosokat, az eredmények is jönnek és hosszútávon sikeres lehet vele a Barcelona. Korábban sokan támadták, de én mellette álltam, még akkor is, ha kikaptunk vagy döntetlent játszottunk, mert az első évében senkinek sem könnyű, de benne van valami plusz, amire azt mondjuk, hogy Barca DNS! Egy szó mint száz szép volt srácok és így tovább! Visca El Barca!

Barcaa 2015.04.25. 10:47:44

@Raven 1975: Egyetértek, és ami a legfontosabb, hogy igen benne van a Barca DNS, viszont képes ezt felfrissíteni és új eszközökkel színesíteni:))
Például kontrák indítása, pontrúgások hatékonysága levédekezés és gólszerzés szempontjából is, stb..:)
süti beállítások módosítása