Egy culé naplója

Luis Suárez: Áldás, vagy átok?

2014. augusztus 14. - fehertamas

susubarca.JPGA mai napon 15 óra után egy pár perccel nyilvánossá vált a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete Suárez eltiltása elleni fellebbezéssel kapcsolatban. Az urugayi csatár harapásért kapott 4 hónapos felfüggesztését továbbra is fenntartják, de a játékost legalább be lehet mutatni, edzhet a csapattársakkal, valamint játszhat felkészülési meccseken, például a jövő hétfőn esedékes Gamper kupán. Így már valószínűleg további módosítás az ítéleten nem várható, a szankció végleges. Ennek mérlegében fel kell tennünk magunknak a kérdést: jó döntés volt a Suárez-transzfer? Hatalmas baklövés a harapós csatár szerződtetése, vagy meghatározó játékos válik belőle a Nou Camp gyepén?

Órákig malmozhatnánk azon, hogy a FIFA és társai helyes döntést hoztak-e, amikor kőkemény 4 hónapra elmeszelték harapós barátunkat mindennemű futballtevékenységtől. Biztos vagyok benne, hogy közületek sokan hosszú percekig tudnák magyarázni, miért túl kemény a verdikt, ahogyan természetesen vannak olyanok is, akik szerint Suárez nyugodtan nézze csak végig azt a pár meccset a lelátóról, amiért ilyen gondatlan volt. Tegyük most ezt félre egy kicsit és nézzük az egészet egy másmilyen perspektívából. Luis Suárez Barcelonába szerződése egy jó döntés? Ugyanis akárhogyan is nézzük, felsorakoznak a pro és kontrák. 

Első szempont: A 4 hónap kihagyás.

Június 24-én, körülbelül hét óra körül Luis Suárez az Uruguay - Olaszország VB-meccsen annyira belehevült a játékba, hogy vállon találta harapni az egyik olasz védőt, Giorgio Chiellinit. Mivel ez a cselekvés nem a futballpályára való, a FIFA kíméletlen ítélete még a héten világot látott. Lajos 9 válogatott meccsen nem léphet pályára, valamint a klubjában 4 hónapig nem játszhat. Emellett eltiltották mindennemű futballtevékenységtől. Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag még a kislányát Delfinát sem viheti el egy futballmeccsre, ha esetleg úgy tartaná kedve, hiszen nem teheti be a lábát a stadionba. Fellebbezését a FIFA elutasította, ezért a játékos és új klubja a Barcelona úgy döntött, hogy együtt adnak be fellebbezést a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnak (CAS). A fellebbezés még ha túl nagy változást nem is hozott, annyi eredményessége volt, hogy az eltiltást szűkítették, járhat stadionba, edzésre, bemutathatják, sőt még barátságos meccsen is játszhat. Ennek ellenére, még mindig ott van az a 2 hónap, melyet nélküle kell majd a katalánoknak eltölteni. Ez 8 bajnoki mérkőzést, valamint 3 BL-találkozót jelent. A BL-sorsolás még nem történt meg, így azt nem ismerjük, hogy pontosan kik ellen nem játszhat, azonban a bajnoki menetrend már megvan, így tudjuk, hogy a 8 bajnoki a következő: Elche (hazai pálya), Villareal (idegenben), Athletic Bilbao (h), Levante (i), Malaga (i), Granada (h), Rayo Vallecano (i), Eibar (h). Az első meccse pedig pont egy El Classico lesz, melyet a Bernabeuban fog majd megvívni a katalán alakulat, hogy Lajossal, vagy nélküle, az csak Luchón múlik majd. Na most őszintén szólva, ez a pár bajnoki meccs, talán a Villareal kivételével nem tartozik a megizzadósabbak közé, bár a tavalyi formánkat figyelembe érdemes lesz figyelni a kisebb csapatok elleni idegen meccseken (Levante, Malaga). Messiéknek ezeket nélküle is hoznia kell. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy gondolhatunk erre úgy is, mint 2 hónapnyi pihenés... A szezon végén, mikorra a játékosok már fáradtabbak, még jól is jöhet az a plusz pihi...

Második szempont: A két dudás és a csárda esete.

...vagy inkább három dudás és a csárda. Az elcsépelt szólás, miszerint egynél több vezéregyéniség nem fér meg egymás mellett. Ez alatt azt értem, hogy nem biztos az uru beilleszkedése a Messi - Neymar duóba, főleg, hogy középen játszana, Messi posztján. A Pulga pedig, mint tudjuk - ha csupán közvetve is - de nem egy támadó távozását elősegítette már. Az egyik ilyen, Zlatan Ibrahimovic, kinek esete kísértetiesen hasonlít Lajosunkéhoz. Felkapott befejező csatár, a világ egyik legjobbja posztján, gigaösszegért érkezik a csapathoz, de nem válik be s kénytelen távozni. Persze Zlatan és Luis nem ugyanaz a típus, míg előbbi egy tipikus egyéniség, aki sosem az együttműködéséről volt híres, utóbbi inkább csapatjátékos. Ha valaki nézte a PL előző szezonját, annak nem idegen az SAS (egy rendkívül sikeres csatárduó Daniel Sturridge és Suárez közt) kifejezés. Lucho számára a szezon egyik legnagyobb feladata lesz a támadótrió összekovácsolása, kétségkívül jobb alapanyaggal dolgozik, mint Pep anno. Szóba jöhet például Leo hátravonása a középpályára, egyfajta irányító szerepkörbe, így Neymar és Luis is nagyobb szabadságot kapnak. Meg hát, mindenek felett, ha már ezt a közhelyes mondást idézzük, emlékezzünk vissza... Hát nem ezt mondták Neymarról is? 

Harmadik szempont: Pszichopata vagy géniusz?

A zseni és az őrült rokon, mondja Csehov. Tény, hogy nincs zsenialitás őrület nélkül. Pszichológiai eset-e Suárez? Minden bizonnyal. A harapás, mint védekező mechanizmus nem éppen elfogadott. De helyezzük a dolgokat egy másmilyen kontextusba. Mi van, ha ez az egész csak a futballhoz való elhivatottságáról tesz tanúbizonyosságot? Vegyük példának a 2010-es VB-t, ahogy a mostanihoz hasonlóan akkor is Luis Suárez keltett botrányt, méghozzá egy Ghána elleni negyeddöntő alkalmával. A rendes játékidő nem hozott döntést, így a hosszabbítás következett. Helyzetek mindkét oldalon, most éppen Ghána veszélyeztet. Hatalmas kavarodás a tizenhatoson belül, az egyik ghánai a kapuba fejelné a labdát, de Suárez kézzel kiüti. Kiállítják, tizenegyes következik. Asamoah Gyan azonban mellébombázza a labdát, így nem született újabb gól. A hosszabbítás után a tizenegyesrúgásoknál Uruguay felülmúlja az ellenfelét. Luis Suárez: hős vagy gaztevő? Ha engem kérdeztek: előbbi. Elvégre ha a fejes bemegy, talán kiesik a csapata a világbajnokságról... 

Igen, tény, hogy vannak stiklijei. Nem fog fair play díjat kapni mostanában. De a posztján a világ legjobbja... A feladatát 110 százalékosan végzi el, és ha a szakmai stáb megneveli, mint azt tavaly Liverpoolban tették, akkor nem lesz különösebb probléma. Ha pedig a három feltétel is sikeresen teljesül, akkor azt mondom, nagy húzás volt a leigazolása, mert a gólgyártással biztosan nem lesz baj. A kvalitásai tehát megvannak, innentől már csak rajta áll, hogy méltó-e a blaugranára.

o-LUIS-SUAREZ-facebook.jpg

Szerintetek? Sikeres lesz a harapós csatár barcelonai pályája? Írjátok le a komment szekcióba!

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr556603915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sage5 2014.08.16. 15:52:35

divat barcleona szukrolo vagyok, es amugy Suarezt is birom, de szerintem q.rvara nem illik oda, meg folosleges is volt ennyi penzt kikurniuk ra, csatarposztra, amikor sokkal nagyobb gondjaik vannak az egesz erzelmileg es fizikailag kiegett, motivalatlan csapattal.
Sokkal intelligensebben igazolt a Real, akik lehet kicsit tullotek a cellon, de ott CR t kiveve senki sem dolhet hatra hogy megszokasbol atlotyog egy meccset, mert van a helyere masik sztarocska.

Amilyen elvezet volt a barcelonat nezni a Guardiola idoszakban (az is nagyon erzete mikor kell lepni), annyira fajdalmas es kinos volt ez az elozo evben, es ezen Suarez nem nagyon fog valtoztani.

Barcaa 2015.03.14. 14:56:52

Furcsa így visszaolvasni ezt a bejegyzést:)
Egyenlőre nagyon úgy tűnik hogy 100%-ban megérte leigazolni. Nemcsak remek befejezőcsatár, de emellett remek labdákat is képes adni, nem egyszer húzott már ki minket a gubancból.:D
Elejénte eléggé bénázott, ez betudható a meccshiánynak, új közegnek és a lámpaláznak, most viszont kegyetlenül bevarrja a helyzeteit.
Ráadásul főleg BL-ben hatalmas előrelépés Sánchezhez képest, már most több gólja van, mint Sáncheznek volt az elmúlt évek alatt.(És ezt úgy mondom hogy nagyon bírom a kis Chileit, és sajnáltam amikor elment tőlünk)
Messivel és Neymarral nagyon jól megértik egymást, ráadásul hatalmas alázat van benne mind a klub, mind a játékostársai iránt.
Emellett rengetegszer önzetlen, és tiszta helyzetbe is lepasszolja a labdát, ami azért nem kis dolog olyantól, aki most jött egy olyan csapatból ahol ő volt a legnagyobb sztár, és Aranycipős.
süti beállítások módosítása