Egy culé naplója

Zajos derbi - RCD Espanyol - FC Barcelona: 0-2

Egy remekül induló, tisztességes meccset a játékvezető közbelépése zavart meg

2015. április 25. - fehertamas

coverheader.pngA La Liga 33. fordulójában a Barcelona csupán a szomszédba ment, a városi rivális Espanyol otthonába. A meccs kitűnően indult a vendégek számára, hamar a kezükbe vették a gyeplőt, ám a második félidőben egy véleményes piros lap után már nem a fair-play címszóval tudnám legjobban jellemezni a meccset.

Beszélnünk kell a spanyol játékvezetésről. Egy ideje már a levegőben a téma, de a mai bíró teljesítménye alighanem elérte a mélypontot. A szezon során több alkalommal is láthattunk olyat, hogy pontoktól, góloktól esett el a Barcelona, játékvezetői tévedés folytán. Kézzel leszorított labda a tizenhatoson belül a Getafe elleni, 0-0-ra végződő meccsen, Suárez lesnek ítélt találata a Valencia ellen, ami majdnem 2 pontba került, számtalan meg nem adott szabályos gól és folyamatos, büntetés nélküli favágás. A mai játékvezető Mateu Lahoz volt, aki talán a leghírhedtebb bíra a spanyolok között. Köztudottan a játékosok sem kedvelik, a szurkolók pedig köztudottan utálják, s nem jogtalanul, hiszen a valenciai származású férfinek van egy olyan bosszantó habitusa, hogy az általa vezetett meccsek nagy százalékában saját magát igyekszik a középpontba juttatni. Gőgös stílus a pályán, hosszan tartó, felesleges fejmosások a játékosok számára, elmért ítéletek reklamálásért, ami nem is lenne probléma, ha nem dolgozna rengeteg hibával. Persze ha bravúrosabbnál bravúrosabb ítéletei miatt lenne ismert, akkor még szimpatikus is lenne a kimért stílus, de így csupán olyan benyomást kelt, mint egy nagyra nőtt kisgyerek a pályán. 

Mateu Lahoz ma kiállította Jordi Albát, miután az visszaszólt, mert szerinte egy gránátvörös kék támadást követően nem kirúgásnak, hanem szögletnek kellett volna következni. A katalán tévések természetesen az eset után bőszen elemezték a balbekk szájmozgását, le is sikerült olvasni a "siempre igual" kifejezést. Magyarra fordítva ez annyit tesz, "gondoltam, mindig ez van", egy kicsit gúnyos felhanggal. Ha a katalán tévéseknek igaza van, akkor ez nemhogy pirosat, sárgát sem ért volna. Mivel a kiállítás pont a második félidő kezdetén esett meg, akár ponthullajtást is eredményezhetett volna, hogyha egy csapat nem ül rá olyan profin az eredményre, mint ahogyan azt a Barcelona tette. Csupán annyit sikerült Lahoznak elérnie, hogy az addig tisztességes játék végső 35 perce már inkább a konstans favágásról, mivel az indulatok a tetőpontra hágtak az incidens után. Összegezve: Lahoz úr nem bírja a kritikát és nem érdekli, hogyha véleményes ítélete akár bajnoki címekbe is kerül, ő kiáll igazáért. Az eset egyénként megismétlődött a 90 perc környékén is, akkor az espanyolos Hector Moreno beszélt vissza az őfelségének, a bíró úrnak, az eredmény itt is egy piros színű lapocska volt, ezzel elérve, hogy holnapra jókora bekezdésekben szerepeljen a neve a legnagyobb spanyol lapokban. Profi bírói attitűd, gratulálunk. Na mindegy, következzen az elemzés. 12.JPG

Gólról gólra: Miután elindult a labda 90 perces útjára a Cornellá-El Prat stadionban, a vendégek azonnal le is csaptak rá, jelezvén: a miénk, mi birtokoljuk, meg akarjuk nyerni a meccset. Már 10 percen belül komoly helyzeteket tudtak kiállítani, az első gólt azonban a 17. percben tudta megszerezni a Barca, egy nagyon szép támadás után. Messi mélyről adott parádés labdát Jordi Albának, aki letette azt a tizenhatoson belül, Luis Suárez gyorsan észrevette, hogy nincs olyan jó helyzetben, mint az érkező Neymar, ezért okosan átlépte a labdát, hogy az eljuthasson a brazilhoz. Ő higgadt volt és be is varrta a labdát. A Barcelona az első félidő végéhez közeledve, még mindig 83 százalékban birtokolta a labdát, és olyan kontrollt tartott, hogy az Espanyol alig tudta átlépni a felezővonalat. Szemet gyönyörködtető megoldások sora, majd egy gól a 25. percben, Messitől. Iniesta élményszámba menően szelídítette meg a labdát, majd dobta be Luis Suáreznek, aki passzolt az argentinnek, ő pedig egy nagyon nehéz szögből tudott gólt szerezni. Ilyen stílusban telt tehát az első félidő, majd jött a másik, ami már a szép játék helyett, már más miatt maradhat emlékezetes.

Hiszen a korábban leírt eset után már nem sok igazi futballt láthattunk, de mérges játékosokat mindkét oldalról annál inkább. Az Espanyol játékosok felbátorodtak a kiállítás után, nagy lendületükben pedig agyba-főbe verték a Barcásokat. Messit rengetegszer faultolták, de a többieket is rugdosták, ezeket azonban már nem szúrta ki olyan jól Lahoz úr, mint Jordi Alba ártalmatlan szólását. A reklamálásokat természetesen díjazta sárga kártyácskákkal. Erről szólt hát a második félidő, gólt nem láttunk, pirosból már kettőt is. Pedig milyen ígéretesen indult... 

Értékelő: A balhé ellenére kijár a dicséret a Barcelona játékosainak, mert az első félidőben a kontroll mellett parádésan játszottak, a másodikban pedig a speciális körülmények ellenére, emberhátrányban is tudták tartani az eredményt. A meccs embere számomra Andrés Iniesta (9), aki egyre inkább ráérez megújult szerepére. A támadáshoz is bőven hozzátett, gólpassz értékű labdát adott, de emellett a védekezésben is kivette a részét. Vele holtversenyben van Busquets (9), aki szintén villogott, mióta visszatért sérüléséből, legjobb formáját hozza. Nagyon jól játszott a Messi (8), Suárez (8), Neymar (8) hármas is, összjátékuk halálos volt és nagyon jó volt nézni. Bár a kiállítás miatti átszerveződés okán el kellett hagynia a pályát, jó volt Rafinha (7.5) is, a mai meccsen úgy éreztem tökéletesen felnő a rá bízott nagy feladathoz. Nálam Alba (7) is jól szerepelt, piros lapja ellenére, hiszen gyorsaságával újra sokat tett hozzá (már amíg pályán volt) a támadáshoz és a védekezéshez is. Hátulról nagy meccset játszott Javier Mascherano is (8), akinek több nagyon fontos közbelépése volt, csapatát nem egyszer mentette ki a slamasztikából. További értékelések: Bravo (7.5), Piqué (7.5), Alves (7.5).

Mint ahogyan az az értékeléseken is látszik, egy nagyon komoly csapat teljesítményt mutatott be a Barca, hiszen szinte mindenki, kivétel nélkül jól játszott, csapatként volt nagyon egyben. Úgy érzem, ha lehet, mostanában még jobb a Barcelona, mint az év kezdetén, ezért pedig komoly elismerés jár újfent Luchonak. Fontos visszaemlékeznünk a domináns első félidőre, mert az komoly pozitívumokat rejt, még ha majd a 116. katalán derbiről nem is az jut eszünkbe majd elsőnek. 

RCD Espanyol - FC Barcelona: 0-2 | La Liga, 33. forduló | Cornellá-El Prati stadion | 2015. április 25. 16:00 

gsz:. Neymar (17.), Messi (35.)cov.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr77398296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raven1975 2015.04.26. 13:10:16

Pontos játékosértékelés. Az összefoglalóhoz annyit, hogy parádésan indult a meccsünk, de Mateu Lahoz főszereplővé vált. Sebaj, Alba pihen a következő meccsen. Bravo remek kapus, ezt bizonyította néhány parádés védéssel, a belső védőinkre nem panaszkodhatunk, mert szinte hiba nélkül védekeztek, Dani Alves aránylag jól játszott a jobbszélen, Jordi Alba félelmetes, eszméletlen elánnal iramodott meg a balszélen és rendre visszazárt, írjunk fel a neve mellé egy aprócska gólpasszt, Rafinha hasznos játékos, rengeteget ütközött, labdákat szerzett, stb, Busquets őt mostanában trendi savazni, de felesleges, mert helytállt a posztján, Iniesta zseniális és élmény volt nézni a játékát, amit Suárezzel csináltak a második gólunk előtt, arra nincsenek jelzők, Neymar jól játszott, gólt is rúgott, de emlékeim szerint sokszor visszalépett védekezni, Suárez nem ismeri az elveszett labda fogalmát, ment utána és visszaszerezte, Messi a karmester, már csak azért írom, mert az első gólunk tőle indult, az argentin zsenink is kivette a részét a sikerből, gólpassz és gól. Luis Enrique jól nyúlt bele a meccsbe, mert Alba kiállítása után nagyjából posztra cserélt és hozta le a kulcsfontosságú játékosainkat. Gratulálok a csapatunknak, mert a Cordellában megcsapták a favágó Espanyolt és megérdemelten nyerték meg a katalán derbit. Szép volt srácok és így tovább! Visca El Barca!
süti beállítások módosítása