Egy culé naplója

Visszatekintés Gerardo Martino barcelonai kalandjára

2014. december 06. - fehertamas

A jelenlegi argentin szövetségi kapitány, Tata Martino a 2013/2014-es szezonban még a Barçát kormányozta, regnálása azonban sajnos kupa nélküli, sikertelen szezont hozott, így az év végén távozott. A napokban Martino nyilatkozott, s beszélt az itt töltött idejéről is. Most, hogy már bőven benne vagyunk az új szezonban, új edzővel a fedélzeten, visszatekintünk Tata sorsára, megszólalása apropójából.martinyo.JPG

Martino: "Ha még egyszer kezdhetném a Barçával, akkor sok mindent máshogy csinálnék. Nem mondom, pontosan miket, de nagyon sok lépésemet megbántam."

Bár nem volt a legvehemensebb Barça edző, de véleményem szerint jó úton járt az argentin mester, aki spanyol bajnoki második helyre, spanyol kupa ezüstéremre, és BL-negyeddöntőbe vezette a csapatot tavaly.

Nem lehet megmondani, mi lett volna, hogyha kap még időt, mert sok esélyt nem kapott, a vezetőség viszonylag hamar pálcát tört felette, annak ellenére, hogy kifejezetten rossznak nem lehet nevezni regnálását, hisz kétszer nyert Clasicot, beállította Pep egykori 19 meccses veretlenségi sorozatát, és a bajnoki címről is csak hajszálnyira volt.

A játékkép, mely a csapatot jellemezte (vagy a "Tiki-Tata" ahogyan spanyol újságírók hívták) egészen tetszetős volt, bár a Guardiola-éra egyik fontos eleme, a pressing hiányzott. Szignifikáns hibái így utólag visszanézve a beállt védelemmel szembeni tanácstalansága, Césc Fabregas "elpazarlása" a hamis kilences pozícióban, Álexis Sanchez padoztatása, melyből később összetűzések adódtak, valamint az, hogy nem volt igazán határozott a kiállása, így a szezon végére teljesen elveszítette az öltözőt. A bicska azonban nem is igazán ezekbe tört bele, hanem abba, hogy a csapat egy olyan sikertelen hetet produkált, mint annak idején Guardiola utolsó szezonjában, 7 nap alatt kiesett a BL-ből, eltávolodott a bajnoki címtől és elveszítette a spanyol kupa döntőt a Barçával. Egy ilyen széria általában beteszi a kaput a legtöbb edzőnél, és még ha nem is voltak kirívó problémák, rányomja a bélyeget az egész évre.

Mindent összevetve úgy gondolom, hogy ha nincs ez a látványos végjáték, kaphatott volna időt (még egy szezont) az argentin, ebben az esetben pedig akár többet is le tudott volna idén tenni az asztalra. Sajnos nem volt sikeres a barcelonai kiruccanás, pedig talán lett volna még benne potenciál. Ez azonban már a múlt, nem lehet ezeket megváltoztatni, a jelenlegi edző Luis Enrique, aki szintén jó úton halad, kérdés mit tud majd felmutatni. Ha azonban semmit, remélem időt kaphat még, s nem jut Martino útjára.

sdsds.jpgTi hogyan látjátok Gerardo Martino barcelonai regnálását? Írjátok le a komment szekcióban!

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr726962405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

defender3 2014.12.06. 17:19:28

Én még ide venném a vezetőséget is. Mert volt olyan amiket nem engedtek meg neki. Asszem tudott volna hozni Dél-Amerikából védőt ingyen de nem jöhetett.

fehertamas · www.hungarobarca.blog.hu 2014.12.07. 12:42:15

@defender3: Igen, az biztos, hogy nem kapott kellően szabad kezet. Azért kíváncsi vagyok, hogyha ő ült volna a padon nyáron is, amikor a sok igazolás volt, ő kiket hozott volna.
süti beállítások módosítása