Egy culé naplója

Baszkföldi vérengzés - Athletic Bilbao x FC Barcelona: 2-5

2015. február 09. - fehertamas

cover_9.pngA La Liga 22. fordulójában a Barcelona az Athletic Bilbaohoz látogatott. A baszkok stadionja egy általánosan nehéz talaj a Blaugrana számára, ez azonban egy cseppet sem látszott a bajnoki listavezető bukása után alaposan felzárkózni igyekvő katalánok számára, akik mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lett volna, lerendezték ellenfelüket, öt gólt vágva.

Gondolkoztatok már azon, hogy milyen lenne, ha a Barcelona ellen általánosan nem állnának be a csapatok védekezni, hanem mindig felvállalnának egy bátrabb, néha akár támadásokat is felvállaló játékot? Valahogy úgy mint 2009-ben, amikor a Pep-gyártmány tiki-taka még újdonságnak számított és mindenki hátrahőkölt a hatékonyságától. Messi, Suárez és Neymar, három a világ legjobb támadói közül, mind nagyobb területeket kapnának az alkotáshoz, gyártanák a gólokat rendesen (nem mintha most ez nem így lenne). Az Athletic tegnap megpróbálkozott egy ilyesmi játékkal... csinosan belefutottak a késbe. 

Lehettek ugyanis a piros-fehérek akármennyire elszántak a győzelem iránt, presszionálhattak akármilyen magasan és szorgosan, egyre inkább úgy tűnik, hogy a Barça-gépezet fogaskerekei újra beindultak, a rajtuk ülő rozsda csak úgy pattog lefelé, tegnap épp a hazaiak szemébe. Luis Enrique egy Bravo (7) - Alves (7) Piqué (8) Mathieu (6) Alba (7) - Busquets (8) Rakitic (8) Xavi (7) - Messi (10) Suárez (9) Neymar (9) felállásban küldte pályára játékosait a szokásos 4-3-3-ban, egy hasonló játék előre meghatározott gondolatával, mint amilyet az Atletico Madrid elleni kupa visszavágón láthattunk. Tegnap azonban sokkal inkább bejáratottnak tűnt a taktika, hiszen a Barcelona olyan dinamikusan, ötletesen és pörgősen járatta a labdát, alakította ki a helyzeteket, vágta át magát a hazai védelmen, hogy öröm volt nézni. 

Az első 13-14 percben leginkább a taktikai párharc érvényesült, a Bilbao megmutatta, hogy nem játszadoznak, ők három pontot szeretnének, megtartanák a San Mamés oroszlánbarlang rangját. Magasan presszionáltak, nagyon erősen letámadtak, remélve, hogy hibára késztetik az ellent. A Barça játékosok azonban nem hajoltak meg a nyomás alatt. A középpálya és a védelem szebbnél szebb megmozdulásokkal szelídítette a labdát, hogy aztán villámgyorsan, szokatlanul gyorsan járathassák előre az MSN-nek. A 14. percben Muniain ért kézzel a labdához, körülbelül a tizenhatos jobb csücskétől 10 méterre. Messi állt a labda mögé, feltett szándéka, hogy megmutassa miért is ő a világ, ha nem a történelem legjobbja. Messi elsuhintotta a labdát, ami megpattant egy Athletic játékoson és a kapuban landolt. A hazaik roppant nehéz helyzetben. Már sejthették mi vár rájuk, amikor ízelítőt kaptak a Barça félelmetesen jó támadásvezetéséből a 20. percben. Abból még Iraizoz bravúros védése miatt nem tudott Suárez gólt szerezni, de két perc múlva már igen, amikor az uruguayi okosan kényszerítőzött Leoval és 18 méterrel a kapu bal sarkába vágta a labdát, ezzel már kétgólos előnyt adva csapatának. 

A második félidő hasonló intenzitással kezdődött, a hazaik próbálkoztak ugyan, de a gólhoz a legközelebb egy Piqué által rossz helyre küldött fejes után jutottak, a kialakult zavarban azonban Aduriz csak a kapufát találta el. Ellenben a Barcelona továbbra is borotvaéles volt, remekbe szabott kontrákat vezettek, ötletes labdajáratással újra és újra nekirohant az ellenfélnek, hogy minél hamarabb eldönthesse a meccset. Ez még azonban váratott magára, hiszen egy középpályán eladott labdának köszönhetően a baszkok megindultak, egészen a tizenhatosig, a meccshiány miatt egész meccsen apró hibákat vétő Mathieu nem volt elég figyelmes, így Aduriz lőhetett kapura. Bravo ezt még fogta, ám a labda pont az érkező Mikel Rico elé pattant, akinek könnyű dolga volt már. Fellelkesedett ezután a hazai csapat, ám a Barcelona olyat csinált, amit újabban egyre gyakrabban, nagyon gyors választ adott a bekapott gólra. Egy újabb gyors támadást levezetve Suárez beadta Messinek a labdát, aki a térdével talált be. Nem kellett sok, csupán két perc, a katalánok újabb válaszcsomagot juttattak be a Bilbao kapujába, ezúttal Neymar talált be Messi gólpasszából, lezárva a meccs kompetitív részét, innentől már igazán csak az eredmény kozmetikázása következhetett. Ehhez a hazaiak láttak hozzá először, Aduriz szerzett gólt, miután Mathieu kisebb hibájánal nagyobb volt Bravoé, aki Valdes legszebb potyáit idézően kapta be a találatot. Az Athletic játékosai nehezen viselték, hogy erőfeszítéseik nem hoznak komoly eredményeket, ez Etxeita piros lapot érő talpalásán mutatkozott meg, az áldozat Luis volt, aki olyan nagyot kapott, hogy le is kellett cserélni, szerencsére nem lett végül is komoly baja. A meccs végén még Pedro talált be egy kis Messi varázslat után, Busquets gólpasszából. 

Annak ellenére, hogy meglehetősen sima volt a tegnapi, a San Mamésba azért nem feltétlen győzni járnak a csapatok, még ha a hazaiak nem is élik legjobb napjaikat. Főleg nem öt gólos győzelmekkel sétálnak el onnan a csapatok. Ami biztos, hogy a Barça tegnap így tett, játékán pedig látszik az átalakulás és a remek forma. Lendületes és robbanékony a játék, érdemes összehasonlítani mondjuk egy tavaly ilyenkor játszott meccsel, szemmel látható a különbség. A támadók egyre jobban játszanak össze, a középpályán is érezhető a javulás és akik eddig gyengébb teljesítményt mutattak, azok is egyre jobban teljesítenek. Már csak egy pontra a listavezető Realtól és ha ilyen ütemben haladunk tovább, akkor akár előzhetünk is, tekintve rossz formájukat. Most egy nyugisabb periódus következik a ligában, megérdemelt a pihi, hiszen elég nagy akadályokat küzdöttek le a srácok mostanában. 

Athletic Bilbao - FC Barcelona: 2-5 | Spanyol bajnokság 22. forduló | San Mamés stadion | 2015. február 8. 21:00 

gsz:. Messi 15' 62' Suárez 26' Mikel Rico 56' Neymar 64' Pedro 86' cover1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr117156275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása