Egy culé naplója

Király-kupa: FINALISTÁK - Villarreal CF x FC Barcelona: 1-3 (össz: 2-6)

2015. március 05. - fehertamas

cover_11.pngAz elődöntő második felvonása is a Barcelona győzelmével zárult, méghozzá ugyanazzal az eredménnyel. Bár a Villarreal bátran harcolt, többször veszélyeztetett, a katalánok legyűrték őket, dolgukat pedig jelentősen megkönnyítette egy korai gól, illetve egy piros lap a második félidőben. Ezáltal ők lehettek azok, kik továbbjutottak a döntőbe, 6-2-es összesítés után. 

Remek érzés, ha egy projekt a célegyenes fázisba kerül. A szezon egyik fő projektje volt a Copa Del Rey kupa elhódítása, ez pedig már karnyújtásnyira, most hogy a katalánok belövöldözték magukat a fináléba, amit az Athletic Bilbao ellen vívhatnak majd meg. Ha egy idény során egy Barcelona szintű csapat megszerzi a hazai kupát, az már egyfajta sikert jelent, hisz a három kitűzött célból egyet elért. Védőháló kerül az edző és a csapat alá, mivel nem zár kupátlan szezont. 

Hogyha a Barca megveri a Bilbaot május 30-án, akkor ezt elmondhatja magáról. Egy sikeres sorozat lezárása lenne ez, hiszen a katalán csapat mutatói a Copa Del Reyben brutálisak: nyolcból nyolc győzelem, ezalatt 31 rúgott gól és még azt sem mondhatnánk, hogy az út sima volt, hisz az Atletico Madridon és a felpaprikázott Villarrealon is át vezetett. 

Merthogy Marcelino csapata nem lebecsülendő ellenfél, ezt már korábban is kiemeltemnem is volt könnyű az oda-visszavágó ellenük egy percre sem.

Gólról gólra: A második felvonás nem is alakulhatott volna jobban a Barcelona számára. Mindkét csapat a korai gól megszerzésére törekedett, először a sárgák támadtak le, majd a vendégek vezethettek támadást, Mascherano pontos átadását Suárez szelídítette, majd az idei első El Clásico gólját idézve adta át a labdát Messinek, aki egy varázslatos passzal emelte át a védelmet, Neymar a helyén volt és okosan tette a kapuba a játékszert. A harmadik percben tehát már előnyben a katalán csapat, az ellenfélnek pedig 4 rúgott gól kellene a továbbjutáshoz. Tudhatták, hogy egy ilyen eredmény valószínűsége körülbelül ugyanannyi, mint annak, hogy Cristiano Ronaldo egy napon ápolatlan, kócos hajjal lép pályára, ennek ellenére tovább fenyegették a Barcelonát. Helyzetig jutottak is, gólig egyelőre nem, de így is tudtak fájdalmat okozni a Barcelonának, hiszen játékosuk, Tomás Pina a játék helyett valószínűleg inkább egy hentesüzlet megnyitásán gondolkozhatott, nem is figyelt a labdára, Sergio Busquets bokájára csúszott rá keményen, a középpályás nem tudta folytatni, hordágyon kellett levinni (azóta tudjuk, hogy Busi kb. 3-4 hét kihagyásra számíthat "csupán"). Röviddel ezután az ex-Barcás Jonathan Dos Santos szerzett gólt a barcelonai védelem pillanatnyi elmezavarát kihasználva. 

A második félidőt is a korai gól után jellemző biztonsági játékkal kezdte meg a Barca, a Villarreal letámadott, míg tőlük pihentebb labdajáratást láthattunk. Ezt a szimpatikus állóvizet a mérkőzés antihőse, Tomás Pina törte meg, egy újabb alattomos, hátulról bokára érkező becsúszással (ezúttal Neymar volt az áldozat), pechjére pont a játékvezető előtt. Jutalma egy piros lap. 10 emberrel az ellenfél, ennek ellenére a nyugalmas labdázgatás folytatódott és ez leginkább a középpálya eredménytelenségének volt betudható. Hatalmas frissítést vitt a játékba Xavi beállítása, aki a meccs végén gólpasszt is kiosztott. Előtte azonban a Masche - Suárez kombináció bizonyult hatékonynak megint, az argentin precízen ívelt a pisztolyosnak, aki a kapuig vezette a labdát, kicselezte a kapust, majd belőtte. A legvégén még született gól, abból az ominózus Xavi asszisztból, Montoya szerzett labdát a tizenhatos jobb csücskénél, letette a maestronak, aki Neymar fejére varázsolta a labdát, a brazil pedig a kapuba azt. Ez a duplázás a továbbjutást kérdését már aligha befolyásolta, Ney önbizalmát azonban remélhetően visszahozta az elmúlt hetek visszaesése után. 

Értékelő: A meccs legjobbjai címmel a három támadónkat holtversenyben tüntetném ki, Messi (8), Neymar (8) és Suárez (8) együttesen jelentették a különbséget, az argentin a támadás vezénylésében, a brazil a befejezésben (a mezőnyben nagyon átlagos volt), az uruguayi pedig a helyzetteremtésben jeleskedett. Mögöttük csak egy picit van lemaradva Ter Stegen (7.5), aki nagyon magabiztos volt a kapuban, passzai tökéletesek és annak ellenére, hogy megdolgoztatták, szépeket védett. Nagy hatása volt még a meccsben Xavinak (7), mint azt említettem. Mascherano (7) is odatette magát, védőként és szűrőként is. 

Enrique jól instruált, mert bár megégethette volna magát a végig letámadó Villarreal ellen, csapata akkor védekezett és akkor támadott amikor kellett, ezzel elkerülve, hogy akár egy pillanatra is veszélyben foroghasson a továbbjutás kérdése. 

Villarreal CF - FC Barcelona: 1-3 | Copa Del Rey, elődöntő, visszavágó | El Madrigal | 2015. március 4. 20:00

gsz:. Neymar 3' 88', dos Santos 39', Tomás Pina piros lap 65', Luis Suárez 73'kepkivagas_4.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr227243507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása