Egy culé naplója

Három pont, semmivel sem kevesebb - Athletic Bilbao x FC Barcelona - előzetes

2015. február 08. - fehertamas

10628692_10152852772389305_1145458688525021830_o.jpgMiután tegnap a bajnoki cím két várományosa, a két madridi szomszéd derbit tartott, pontosabban inkább király-klopfolást, vasárnap a La Liga 22. fordulójában a Barcelona Baszkföldre látogat, az Athletic Bilbao otthonába. A Real Madrid tegnapi veresége miatt Luis Enrique teljes fegyverzettel támadhat, s ha győzedelmeskedik, újra nagyon élessé teheti a bajnoki versenyfutást, talán még valamicske mentális előnyt is magához ragadva. 

Mikor legutóbb a Barcelona és a Bilbao találkozott, katalán nemzeti ünnep volt, a Camp Nouban fieszta hangulat és kétgólos hazai győzelem. Azóta a szeptemberi szombat óta nagyot fordult a világ, a Blaugrana egy erősen átalakulóban lévő alakulatnak számított, bár vezették a táblázatot, igazán félelmetesnek nem tűntek, azt hiszem nem is voltak, hiszen Ernesto Valverde alakulatát még ilyen parti hangulatban sem volt könnyű legyőzni. Már pedig az Athletic Bilbao - s ez az egy talán nem sokat változott - elég halvány árnyéka tavalyi önmagának. A baszkok tavaly BL-selejtezős helynek örülhettek, idén már annál kevésbé volt nagy a boldogság, hiszen a csoportot a harmadik helyen zárták, csúfos vereségekkel kihullva a sorozatból. A rossz forma továbbra is tart, hiába elődöntősök a spanyol kupában, vérszegény eredményeket produkálnak és 13. helyen állnak a bajnokságban. Hol van már az a tavalyi gárda, akik idegenben verték, otthon megszorongatták a Barcelonát? A Real ötöt vert nekik, az Atlético négyet, a Córdoba és az Elche pedig könnyedén elhozták tőlük a három pontot. Tehát könnyű menet lesz ma a San Mamésben? Nem. 

Merthogy az Athletic sosem olyan csapat benyomását keltette, akik könnyen adnák a bőrüket akármilyen rossz forma ellenére, igazi harcos csapat és hát ott van Ernesto Valverde. Az az edző, aki állítólag a Barcelona kispadjára is esélyes volt nyáron, ám jelenlegi egyesületével akart maradni. Biztos, hogy győzelem reményében fogják megrohamozni mai egyesületüket is, azért egy olyan illusztris skalp begyűjtése, mint a katalánoké, elég sokat dobna megtépázott önbizalmukat, tekintve, hogy akár a Király-kupa döntőjében is könnyedén összejöhet a két fél. 

Ennek ellenére ilyen időkben, mint a mostani, csakis a három pont elfogadható az Enrique-csapattól. A Real méretes zakója (4-0) rendesen visszavetheti a királyi gárdát, így ha most odateszi magát a Barcelona, akkor felzárkózhat, mentális és akár pontbéli előnyt is szerezhet. Ehhez viszont meg kell verni a Bilbaot kegyelmet nem ismerve és még csak véletlen sem olyat produkálni, mint mikor legutóbb ilyen esély előtt állt a Barça, a Sociedad ellen. 

Alighanem a legerősebb csapatát küldi tehát pályára Enrique, aki szerint a csapat a szezon eddigi legjobb edzéshetén van túl és nagyon jó formában várja a találkozót. Az asztúriai is tudja amit mi, hogy a Bilbao nem lebecsülendő, Bravo fog a kapuban állni, előtte az első számú négyes, Alves - ki mostanában mindig odateszi magát -, Alba, Mascherano és Piqué, akinek jó játékára nagy szükség lesz, hiszen a Bilbao fejjel is veszélyes csapat. A középpályán Busquets (ha esetleg rosszul mennének a dolgok, hátha most is bebifláz egyet a 92. percben, mint a Valencia ellen) Rakitic és az egyre inkább belejövő Iniesta. Elől a Messi, Neymar, Suárez, előbbi kettős biztosan odateszi magát, de ha esetleg Suáreznek is lehetne végre egy szerencsenapja, az ellen sem lenne kifogásom. 

Annyi biztos, hogy egy ilyen formában lévő csapatnak túl kell lendülnie az akadályon és Enrique újra szorult helyzetbe kerülne, ha a 90 perc nem három pontot érő eredménnyel zárulna. Merthogy csak az elfogadható, ha akarunk még valamit ettől a bajnokságtól. 

Kijelölt keret: Bravo, Ter Stegen, Alves, Piqué, Adriano, Alba, Bartra, Mathieu, Mascherano, Sergio, Xavi, Iniesta, Rakitic, Rafinha, Pedro, Neymar, Messi, Suárez.

La Liga, 22. forduló | Athletic Bilbao - FC Barcelona | San Mamés stadion | 2015. február 8. 21:00 

10703988_10152852776814305_2916668218615792425_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://culenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr497151783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása